Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

H μαθητική εφημερίδα της Β τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Δροσιάς


Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς στο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

Στις 15/02/2008 η Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας που στεγάζεται σε τμήμα του παλιού κάστρου του Νεγρεπόντε (13ος αιώνας μ.Χ)
Στην πρώτη αίθουσα οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με παραδοσιακές στολές, νομίσματα, μουσικά όργανα, όπλα...
Στη Δεύτερη αίθουσα γνώρισαν το αστικό σπίτι της παλιάς Χαλκίδας και την παραδοσιακή της γειτονιά.
Στην 3η αίθουσα γνωρίσανε τα παλιά επαγγέλματα: του γεωργού, του βοσκού, του τυπογράφου, του ξυλουργού, του λούστρου, της υφάντρας.


Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και το δήμο Χαλκιδέων το 1981 – μετά από τις άοκνες προσπάθειες των Δημήτρη Μαδεμοχωρίτη και Λευτέρη Ιωαννίδη – φιλοξενώντας υπό την σκέπη του αξιόλογα δείγματα του Ευβοϊκού Λαϊκού Πολιτισμού.
Αρχικά, η ολιγάριθμη συλλογή του στεγάστηκε σε αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας. Από το 1982, όμως, εγκαταστάθηκε οριστικά στο εναπομείναν τμήμα των άλλοτε κραταιών τειχών του ενετικού κάστρου της ευβοϊκής πρωτεύουσας, που σε αλλοτινές εποχές ονομαζόταν Νεγκρεπόντε ή Εγριμπόζ.
Μέσα στις τρεις αίθουσες του κάστρου του Ευρίπου – που αποπνέουν μνήμες, γόους, μεγαλοσύνη ή καταφρόνια – εκτίθενται σήμερα περί τα 1.500 κομψευόμενα έργα του λαμπρού λαϊκού μας πολιτισμού των τελευταίων δύο αιώνων σοφής και περίτεχνης δημιουργίας.
Η πρώτη εξ αυτών, η Ενδυματολογική, φιλοξενεί: παραδοσιακές ενδυμασίες του ευβοϊκού χώρου, εργόχειρα, χειροποίητα μουσικά όργανα, θρησκευτικά αναθήματα, μικρή συλλογή όπλων, κ. ά.
Η δεύτερη, η κεντρική, είναι μια μικρογραφία της Παλαιάς Χαλκίδας με σημείο αναφοράς: την πασίχαρη γειτονιά της και το καλλίμορφο και με πολύ μεράκι επιπλωμένο και στολισμένο σπιτικό της, κάποια από τα μικροεργαστήρια της πόλης, καθώς και στολές ή όργανα της πρώτης Φιλαρμονικής του νομού μας.
Η Τρίτη, τέλος, είναι μια κιβωτός διαφύλαξης και ανάδειξης πτυχών της ζωής και των εργαλείων που χρησιμοποιούσαν σε προγενέστερες εποχές οι πολύμοχθοι άνθρωποι της υπαίθρου: ο γεωργός, ο μελισσοκόμος, ο κτηνοτρόφος, ο υλοτόμος, η υφάντρα, ο σαγματοποιός, κ.ο.κ.
Η ενήμερη εισχώρηση στο χώρο του Μουσείου φέρνει τον επισκέπτη κοντά στη λαϊκή μας δημιουργία και παράδοση, κάνοντάς τον κοινωνό ενός πολιτισμού που άνθισε ποικιλοτρόπως σε εποχές πολύ κοντινές στη σημερινή, μα που πλέον αργοσβήνει έως εξαφανίσεως.
Αυτή η επαφή πολλάκις γίνεται πιο απτή και ζωντανή καθώς εντός του Μουσείου κατά περιόδους πραγματοποιούνται και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μάλιστα, σε προηγούμενες περιόδους εκατοντάδες μαθητές του νομού μας χάρηκαν ως – συνεργοί – βιωματικά προγράμματα με θέμα: το ψωμί, την υφαντική και την παραδοσιακή ενδυμασία..
Για ομαδικές επισκέψεις είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με την υπάλληλο του Μουσείου στο τηλέφωνο: 2221021817.